„Не питай старило, питай патило.“  Част 3- Фотосесия в сватбения ден

 

Здравейте, казвам се Петя Табакова и фотографията е втората ми кожа вече 11-та година. Смятам, че младостта не е порок, такива са незнанието и неопитността. Зад гърба и обектива си имам достатъчно кадри и събития, за да заявя смело, че знам какво правя и знам как да запечатам най-доброто от вашето най-важно събитие. А и толкова други, които ще го последват, след като сте решили да създадете семейство.

В годините съм работила на различни локации с разнообразни екипи, което ме прави още по-уверена и докоснала се до различни гледни точки. Най-хубавото е, че всяка двойка е мое вдъхновение за нови идеи.

Преминавайки през големите летни жеги, а се случва и порой да ни изненада, кадрите на открито са част от моя фотографски подпис. Винаги сянката да е под ръка или пък навеса – наш приятел, снимките се превръщат в забавен и незабравим момент от фотосесията в сватбения ден. Възможността да запаметим някоя друга секунда на открито буди у младоженците сладостта в техния специален миг. Съобразявам се с атмосферната обстановка и не искам да се чувствате дискомфортно, все пак сватбата тепърва предстои.

Зная, че около два часа се виждат много, но техническото време изисква своите жертви. Често двойките ме питат: „Но какво ще снимаме толкова време? Какво толкова ще правим?“, та аз отговарям, че под внимание трябва да се вземат и някои външни фактори като например: придвижването до дадено място, паркирането, подготовката на техниката, времето на фотографа (и евентуално видеограф)… а и не на последно място – и вие да поемете глътка въздух. Важно е да сме спокойни, защото напрегнатостта е наш враг в този прекрасен ден.

Колкото и странно да звучи, спокойствието и забавата трябва да вървят ръка за ръка. Запаметяваме фотосесията в сватбения ден, включвайки ваши идеи, замислени сюжети, любими снимкови моменти и естествено напътствието от моя страна е гарантирано! Ако освен кума и кумата имате и шафери/шаферки, а и малки деца – шафери също бихме могли да ги включим в кадрите, но за кратко, след което оставаме пак в намален състав, за да няма кой да ви разсейва, да подвиква и да се шегува на ваш гръб.

Има няколко харесвани стила на заснемане на фотосесията в сватбения ден, а именно:

- Режисиран – доста популярен, тип постановка, целящ комичен или WOW ефект. При тези енергични снимки се забелязва взаимственост от чужди идеи, но пък не е изключено да добавим нотка на лично хрумване. Най-често заснеманият щур кадър на света сигурно е дърпането на булката и младоженеца от шафери и шаферки, но тук идва моментът, където може да добавим и нещо от нас.

- Романтичен – включва истинските, естествени емоции, където под фотообектива се възраждат интересни и неочаквани моменти. Любовта, доверието и щастието се крият зад всеки кадър. Такива са срещналите се погледи, споделените усмивки, преплетените пръсти на ръцете, прегръдката, нежната целувка и др.

- Репортажен – при този стил се намесва непринудеността, не защото статичните моменти не са красиви, напротив, но тук ще откриете фотосесии протичащи под формата на разходки, небрежно стъпващи младоженци един до друг. Фотографът не само насочва двойката, но търси съвършенство в естествените моменти. Кадрите биват неповторими и уникални, защото бъдещото семейство няма да е подготвено за заснемане. Нещата се оставят на естествения им ритъм, защото хората зад фотоапаратите, вярваме, че така ще постигнем най-добър резултат. Погледите към обектива и въобще усещането за присъствието на фотограф се избягват.

 Помнете, че правите тези снимки, за да увековечите своята любов и отдаденост един към друг.

Развихрете се и се отпуснете пред мен. Покажете ми любовта си, изразете я, изтанцувайте я, ако е възможно. Само така ще успее да уловя блясъка и емоцията от любовта ви!