„Не питай старило, питай патило.“ –Част 7,  Какво се случва в ресторанта?

Казвам се Петя Табакова и фотографията е втората ми кожа вече 11-та година.

 Смятам, че младостта не е порок, такива са незнанието и неопитността.

 Зад гърба и обектива си имам достатъчно кадри и събития, за да заявя смело, че знам какво правя и знам как да запечатам най-доброто от вашето най-важно събитие.

 А и толкова други, които ще го последват, след като сте решили да създадете семейство. Работила съм на различни локации с разнообразни екипи, което ме прави още по-уверена и докоснала се до различни гледни точки.

Най-хубавото е, че всяка двойка е мое вдъхновение за нови идеи. Сватбеното тържество е събитие, което във вашите очи минава като миг. Въпреки това то събира 5 часа с ритуали и колко още след тях – вие и мястото, на което сте, са определящи. И тъй като в този времеви диапазон се случват много неща, ще разделим символично статията на две части, за да имате възможност да обмислите всичко.

 

*Кумови дарове

Не забравяйте, че на Сирни заговезни всяка година трябва да ходите на гости на кумовете и да ги дарявате. Те са ваши първи семейни приятели. Но даряването им започва още по време на сватбеното тържество. Изборът на даровете варира между 3 и 7. Важното е да бъдат нечетен брой – питка, торта, пиле, бутилка алкохол – изборът е ваш. Кумовете ги получават, танцувайки ръченица срещу гости, подбрани от вас. Този ритуал се случва когато е изнесено основното ястие и хората имат възможност да го наблюдават като на концерт, да се забавляват за сметка на кумовете и да ги възнаградят с много аплодисменти и подхвърлени шеги. Ако не сте сигурни, че има кой да танцува, можете да изберете фолклорен състав, а ако кумовете не могат да танцуват, могат да си откупят даровете с или без таньора/ката J

*Игри с гости от сватбата-една, при нужда още една

Може би имате свои идеи, може би сте виждали достатъчно игри на сватби, на които сте били гости, и имате свои предпочитания. За избора на игри задължително говорете предварително с диджея и водещия. Много често младоженците имат категорично мнение по въпроса или желаят да има много игри, но нека не забравяме, че това не е коледен банкет с колегите или детско парти и няма нужда времето да бъде изпълнено с игри. Те се организират ако в малко по-дълъг отрязък от време дансингът е празен и ако сте сигурни, че гостите ви ще имат желание да се включат и искрено да се забавляват. Съветвам ви отново да се доверите на опита на екипа.

 

*Обикалянето по масите за наздравица и поздрави с гостите,  получаване на подаръци

Този вариант на приемане на поздрави и пожелания се препоръчва ако гостите ви са малко на брой. Иначе отнема много време, което всъщност е времето ви за купон. В съвременните сватби преди тържеството в ресторанта се организира изнесен граждански ритуал. Това е подходящ момент, в който младоженците могат да получат поздрави и подаръци от гостите. Така имате възможност да си кажете наздраве с всеки, както и да запечатате момента в кадър при това на красив фон.  

 

*За изненадите, организирани от гостите на сватбата.

Сватбата е празник и предразполага към поднасянето на изненади. Но за разлика от повечето други  се случва веднъж – между тези хора, гости и екип. Често кумовете или някои от по-близките поканени имат доброто намерение да изненадат младоженците. С танцувални изпълнения, със заря, с огнено шоу… в днешно време има достатъчно варианти.

Не забравяйте обаче, че може да не сте единствените, които имат тази идея. И си представете, че тя се е породила в още двама-трима. Сватбата ще се превърне в концерт, в който може да се окаже, че младоженците не желаят да участват. Заради това ако сте решили да поднесете някаква изненада, ви съветвам да потърсите контакт с диджея или водещия. Те ще знаят в кой момент може да се включи в програмата, а и ще обсъдят ситуацията с екип фото и видео, за да може всичко да бъде запечатано в кадър.

*Ефектното осветление

Осветлението е едно от най-важните неща за работата на фотографа и видеооператора – но тогава, когато е професионално и качествено. Светлините сами по себе си не значат нищо ако мигат и се въртят безразборно, влизат в очите на танцуващите и развалят кадрите. При професионален избор те могат да сътворят приказна атмосфера и да подпомогнат гостите да се отпуснат и да бъдат в добро настроение. 

*Сватбена торта

До скоро разрязването на сватбената торта се отбелязваше като последния ритуал. Препоръчвам ви това да се случва малко по-рано, не изчаквайте последния момент. Така персоналът ще има възможност да разреже и поднесе на гостите в подходящо време сладкото изкушение. А и често на сватбите има гости с малки деца или по-възрастни хора, на които се налага да си тръгнат по-рано. Да не забравяме, че именно децата са най-нетърпеливите да видят и опитат тортата.

Ако сте решили разрязването да бъде съпроводено от летящи дронове, огнено шоу или празнична заря – по-ранното й разрязване на открито няма да бъде причина за нарушаване на обществения ред.

 

Независимо от всичко не забравяйте да се забавлявате, защото денят минава като миг!  Вашият миг, мило семейство!