Сватба с разумен бюджет - да, възможно е!

Въпросът, който най-често ангажира ума на бъдещите младоженци и техните най-близки е на дневен ред и тук. Подготвила съм някои разяснения директно „от кухнята“, които със сигурност ще ви помогнат, ще ви насочат и ще може спокойно да стартирате с преценките по сватбения бюджет. Колко струва една сватба? Какво задължително трябва да включите в списъка с разходи и какво точно не бива да икономисвате? С тази статия ще се опитам да отговоря на част от въпросите, чиито отговори ще е полезно да знаете преди да стартирате същинския процес по организацията. 

Първооснова на всички списъци по структурирането на големия ден е този, който представлява разбивка на приблизителен бюджет, който можете да отделите за всяко от перата, които ще са пълнеж на дългоочаквания празник. Ако си мислите, че сте бюджетирали сватба си написвайки дадена сума на първи ред далеч не означава, че това е най-разумният вариант. Вярно е, че всяка двойка в ума си има цифра, която е способен да отдели за сватбения ден, но много по-разумно и дори икономично би било ако тази сума бъде разпределена по предстоящи разходи. По-икономично ли споменах? Да, точно така! Разумният сватбен бюджет е възможен само и единствено ако предварително е определено за кое, колко ще бъде отделено. По този начин изцяло елиминирате възможността да отделяте опасно повече за всяко от основните пера, докато накрая се окажете с недостатъчен сватбен бюджет. 

Може би всичко това ви се струва абсурдно и несъвместимо с разумната личност, която сте, но тук е времето да припомня, че за сватбения си ден, младоженците искат възможно най-доброто във всяко отношение и при липса на бюджетни рамки крайният финансов резултат винаги е стресиращ. Е, по същество:

Сватбен организатор – приблизително 10% от общия сватбен бюджет

Организирането на пищно сватбено тържество без помощта и мнението на професионален сватбен организатор е трудна задача. Поради тази причина голяма част от младоженците избират да се доверят на професионален сватбен организатор. 

Разбира се, има и една друга група младоженци, които са убедени, че могат да понесат стреса по всички сватбени детайли и наемането на сватбен организатор не е задължително. Истината е, че сватбеният организатор отнема голяма част от организационния стрес и поема инициативата да се справя с всички възникнали въпроси преди и по време на големия ден. В случай, че сте решили да имате свой помощник в лицето на сватбен организатор, включете приблизителна сума за него, а след това започнете своето търсене за най-подходящия такъв. Бюджетът е важен фактор и яснотата по него би елиминирала вероятността от грешен избор, финансов стрес и то само поради свръх желанието да имате най-доброто за своя ден.

Процентите са 10% поради факта, че професионалистът ще решава основни въпроси по организацията: 

  • търсене на сватбена зала
  • ресторант, меню, забавления
  • избор на изпълнители
  • избор на сватбен стил
  • организация на ритуалите
  • угрижване на гостите
  • изчистване на детайли по сватбата

Сватбеният организатор е този, който е неотлъчно до младоженците по време на целия празник. Той е този, който координира процесите, движи сватбеното тържество, отговаря на всякакви въпроси, намира решение в екстремни ситуации. 

Церемония - приблизително 10% от общия сватбен бюджет

 

Официалната част от големия ден е най-важната, поводът за който са се събрали всички. Голямото „ДА“ е ключовият етап от сватбеното тържество, а сватбеният ритуал е този, който младоженците очакват с трепет. Разходите по него не са много, но е важно да бъде преценен приблизителен бюджет и за него. Ритуалът може да бъде изразен от две части, в зависимост от решението на младоженците. В случай че към основния ритуал по сключване на граждански брак бъде добавена и венчавка, то е добре бюджетът да се завиши на 15%, в които да бъдат включени:

  • разходи по сватбени халки
  • такса към водещия на ритуала, църквата и др.
  • други разходи съпътстващи ритуалите

 

Наемане на сватбен фотограф - приблизително 15% от общия сватбен бюджет

 

Ето, че достигнахме до втория най-важен човек след сватбения организатор, който също ще бъде неотлъчно до вас, младоженците по време на целия празник. Сватбеният фотограф е този, който се оглежда за всяка емоция, помага на младоженците и запечатва мечтания ден в спомени. Накратко, какво всъщност представлява това, за което бихте дали тези 15% от общия си бюджет. На пръв поглед това са само около 1000 снимки, но всъщност има още доста неща, които са част от работата на сватбения фотограф, а именно:

  • Предварителна подготовка: Пътуване до мястото на сватбата, проучване на локацията, създаване на график за снимки, съобразен с цялостния график на сватбата, комуникация с младоженците и близките.
  • Сватбеният фотограф по време на големия ден: снимки, снимки, снимки- тоалетът, обличането на булката, емоциите на родителите, разходки, церемонията, празника с гостите – най-често фотографът е част от целия ден и прекарва в улавяне на мигове около 10-12 часа, за да запечата всички най-емблематични моменти от този ден. Не забравяйте, работата на сватбения фотограф не се ограничава само до снимките.
  • Работа след сватбения ден: след голямото „ДА“ и интензивния празничен ден започва същинската работа за сватбения фотограф. Всъщност, той и видеооператорът се явяват единствените, които работят по сватбата и след самата сватба. Обработка на снимките, изготвяне на сватбена фотокнига, съветване на младоженците за сватбени албуми и др. са само част от основните отговорности на сватбения фотограф. След приключване на самата сватба за сватбения фотограф се очертават още няколко дни сериозна работа, за да предостави най-доброто на младоженците, които са му се доверили.

След като сте взели всичко това предвид – изберете своя сватбен фотограф. Обсъдете с него пакетите, които предлага и всеки един детайл.

Наемане на ресторант/кетъринг: приблизително 40% от общия сватбен бюджет

                                                                                                                                 

Въпреки, че е на четвърто място в този списък, основата на вашия сватбен бюджет представлява разходи за наем на сватбена площ, зала, кетъринг. Всъщност, общата стойност на празника зависи основно от броя на поканените гости и формата на събитието. В ресторантите има определено меню, което позволява бюджетът да бъде ясно разчертан за всеки гост. Най-важното, което да имате предвид е необходимостта от това да обсъдите с управителя на ресторанта колко гости е в състояние на побере залата, променят ли се цените в зависимост от времето и деня от седмицата, може ли да се внасят външни продукти. 

По възможност организирайте пробна дегустация – така ще се уверите, че качеството на храната е на нужното ниво.

Декоратор: приблизително 15% от общия сватбен бюджет

Цветята са в основата при създаването на празничната обстановка. Рози, божури, лалета, орхидеи, всичко това има цена и е добре да обмислите за флорист-декоратор, който ще ви съветва за създаването на истинска цветна приказка.

Цената за флорист-декоратор зависи от избраните цветя и мащаба на декорацията. Възможностите са безброй и зависят изцяло от предпочитанията на младоженците. 

Във всеки случай, по-добре е да се възложи тази задача на професионалисти. Той ще ви помогне да изберете подходящ стил, ще подготви презентацията на украсата, ще ви посъветва кои цветя ще изглеждат по-естествено и при това струват по-евтино, от кои елементи на декора може да се спести.

Разберете дали в стойността на специалиста влиза наемане на необходимия декор или това се плаща отделно.

Други разходи - приблизително 10% от общия сватбен бюджет

 

  • След като е приключил процесът по избор на оркестър, група, диджей, водещ и какво ли още не е важно да уточните дали ще плащате не само за участието им, но и всички предварително дейности по техническо оборудване, настройка на звука, репетициите и др. Предварително подгответе списък с плейлист, подберете вашите любими парчета и поставете ясни очаквания към доставчиците. Важно е да сте сигурни, че репертоарът ви ще се хареса на гостите ви и ще допринесе за незабравимо тържество. Уточнете с доставчиците си какво точно е включено в цената, за да няма обрати при свършен факт. 
  • Същото се отнася и за услугите на водещ: добрият професионалист разработва програмата на празника в съответствие с вашите желания, а това значи, че работата му не се ограничава до часовете на участие в сватбата.Да не забравяме и за допълнителните атракции и жестове за гостите като различни интерактивности, показването на слайд-шоу, поздравления, игри и много други – тези разходи също следва да се вземат предвид при съставянето на бюджета.
  • Важен елемент, който също изисква планиране в бюджета е  полиграфията (печата), която включва в себе си не само поканите и указващите картички за местата на гостите, но и меню, благодарствени картички, план за местата и др. За качеството на печата използвайте услугите само на доказани изпълнители и не щадете бюджета. Голяма част от гостите ви ще запазят за спомен всеки жест от сватбения ви ден.
  • Не на последно място - сватбената торта хубаво е да се заделят около 3% от общия бюджет на сватбата. Булките често са изненадани от стойността им, но не трябва да забравяме, че сватбената торта е една от най-важните украси за вашия празник и спестяване точно от нея не си струва. Цената зависи не само от броя на нивата (етажите) и декорацията, но и от състава – в края на краищата тортата трябва да бъде не само красива, но и вкусна! 

 

Надявам се, че сте се уверили, че вземайки предвид всички фактори и детайли, бюджетът за сватбата може да бъде напълно разумно разпределен. С каквито и възможности да разполагате винаги е полезно да се информирате предварително с цел оптимизиране на сватбения бюджет.