Keep calm и организирай УАУ сватба!

Усещате ли две противоречия в заглавието? Може би да, все пак любовта ви заслужава най-добрия сватбен ден, което пък е съпътствано с безброй мини кризички, не малко чаши вино и премерено количество големи кризи. Спокойно, това не е просто статия затова как да останете спокойни, да намалите чашите с вино и да не правите от мухата слон. Това е просто гледната точка на бивши булки, които повярвайте ми - пийнали са си доста, ядосвали са се не малко, а и разбира се - в сватбения ден на всяка от тях са се случвали какви ли не непредвидени неща…всички от тях по-хубави, отколкото самите те са си представяли. 

Ралица

Съвсем откровено - мислех си, че това няма да свърши, задача след задача…обвинения защо не съм се доверила на сватбен агент, а след час обвинения към самата мен защо не се наслаждавам на процеса. Един омагьосан кръг в организиране. 

А това, което ми се иска да споделя (бих го казала на по чаша вино с всяка от вас):

 

1.Партньора е партньор и в организирането на сватбата

Често пъти на работното място разумните мениджъри обединяват в един екип мъж с жена. Това далеч не е случайно. Мисълта тече по различен начин, генерират се коренно различни идеи, намират се различни подходи и решения. В организирането на голямо събитие това е от изключителна полза. Доверете се на гледната точка на партньора си, искайте я и преценявайте дали и за кое е обективна. За да не изпадате в стреса на “Аз върша всичко” преди да стартирате организацията си помислете кои са зоните, в които партньорът ви би ви допълнил най-добре и го направете. Няма да съжалявате, а и удовлетворението да сътворите празника си заедно е незаменимо. 

 

2.Ала бала или спокойствието в самия ден, за което всички говорят. 

Не е клише! Във времето на самата организация се настройвайте, че сега е моментът за притеснения, защото в самия ден ще ви интересуват само очите на любимия човек. Тази настройка определено работи! Просто знайте, че в самия ден ще има едно нещо, заради което се случва всичко и това нещо ще стои пред вас и ще ви гледа както винаги сте си мечтала! В очите на партньора ви се крие спокойствието, за което всички ще ви говорят!

 

3.Информирайте се добре каква е ролята на сватбения агент.

Защо? За да прецените имате ли капацитет да свършите всичко сами. От комуникацията и синхронизирането на екипите, през създаването на програма за деня, та до избора на плат за кърпите по масата и решението къде ще е позиционирана масата с подаръци за гостите. Чудесно е да минете през всичко сама, но преди това обективно си дайте сметка каква цена бихте платили и искате ли.

Борислава

4.Резервирайте екипите възможно най-рано!

Екипите са тези, които са много важна част от сватбеното тържество. След като сте  избрали дата, запазили ресторанта е важно да се свържете с онези хора,които ще запечатат вашия ден за поколения напред, а именно сватбения фотограф и видеограф. Те ще ви помогнат да изготвите един примерен график за протичането на сватбения ден и така ще знаете какви часове да запазите за гражданския и/или църковен ритуал. След това е време и за останалата част от екипа- водещ, DJ, флорист и т.н.
 

5.Организирайте среща на живо с всеки представител на екипите ви!

Това е много важно, въпреки времената, в които живеем. Дали ще са фотографите или DJ, съвсем различно е да ги видите на живо. Така може да добиете най-точна представа и да вземете аргументирано решение. Също така ще се сдобиете с много полезна информация,за коятно не ви е идвало и на ум да питате J

 

6.Не всичко, което хвърчи, се яде!

Вероятно е в процеса на организиране да се сблъскате с препядствия, които да отстранят някои от идеите ви или да се наложи да направите големи промени. НЕ изпадайте в паника и ярост! Нормално е…случва ви се ежедневно в работата, в отношенията, дори в супермаркета, ако се случи и в организирането на сватбата - не е драма. Фокусирайте се върху новите възможности и как нещата да се случат още по-добре.

Нели

7.Пълно е със съвети и идеи…(дори и в момента ги четете)

Да, така е. Изобилстват варианти, съвети, идеи и какво ли не по повод на една сватба. Това няма да ви създаде хаос само и единствено ако сте наясно с концепцията си за самия ден. Не изпускайте от фокус темата, която сте избрали, всичко което сте си решили да има като обичаи, игри и т.н. Просто следвайте личните си предпочитания и си грабвайте оттук-там каквото би ви помогнало. Тук е мястото да споделя, че съветът на Рали за помощта на партньора е много на място и по този въпрос. Мъжете могат да ни приземяват ако се разпилеем или залутаме между различните възможности. Доверете се на партньора си - това е и неговият сватбен ден!


 

8.Тик-так - не отлагайте

Вероятно и вас ще ви сполетяват дни, в които нищо да не ви се прави по сватбата. Позволявайте си почивки, но спазвайте маратонски ритъм, не отлагайте твърде. Системно отмятайте задачки и така няма да познаете стресиращото отместване на датите в календара. 

 

Всички тези булки, застанаха изпълнени с обич и спокойствие в сватбения си ден пред моя обектив и са единодушни за съвети номер 9 и 10: 

 

9.Обърнете внимание на всичко в самия ден.

Това не е невъзможно. Искали сте конкретна украса на арката - в самия ден просто я погледнете. Зарадвайте й се. Това ще помогне да сте отпусната и още по-ведра и весела, отворена за емоциите. Още от началото на самия ден обръщайте внимание на процесите, които се случват и за които сте се погрижили - колко красиво стоят бутониерите, как фризьора е дошъл навреме или колко вкусно им е на гостите да си похапват от менюто - всичко това се дължи на вас и вашият любим. Оглеждайте се, наслаждавайте се! 

 

10.Доверете се на близките си.

Делигирайте задачи, разпределете ги между хората. Нека всеки има по задачка, за която да отговаря в самия ден. Кой ще вземе шампанското от мястото на ритуала, та до ресторанта. Кой ще събере подаръците след поздравите…Не се тревожете да делигирате, за гостите ще е приятно да бъдат част от процеса, прави ги по-въвлечени и близки! 

Не на последно място, доверете се на енергията им в самия ден. Близките и приятелите ви ще бъдат непредсказуеми в емоциите си и това е една от най-хубавите намеси. Те ще съдействат денят да бъде незабравим, настроението на макс, а радостта във въздуха. Вярно е, младоженците диктуват сватбата, а гостите се водят по това настроение. Затова усмихвайте се широко и се наслждавайте. В добавка - аз улавям това наслаждаване, всичката любов и енергия. Само така се получават удивителните кадри! 

 

А да, за нещата, които не минават по план ….аз като фотограф смело мога да заявя - разбира се, на всяка сватба има неща, които не минават по план и често пъти са по-добри от самия план! Насладете се на момента и наблюдавайте с интерес всичко, което не е зависило и не зависи от вас.

 

Keep calm и организирай незабравима сватба!

Петя - добра компания за по чаша вино, верен помощник при наличие на драми и между другото сватбения фотограф.