Как да изберем сватбен фотограф?

  • 23.01.2017

Здравейте, бъдещи младоженци След като сте си казали „Да“, остава да се заемете с организацията на вашия сватбения ден. Едно от нещата, за което трябва да помислите, непосредствено след избирането на датата, е сватбения фотограф. Надявам се с тези няколко съвета да ви бъда полезна.

1.Харесвате ли крайния продукт?

Разгледайте, по възможност, по-богата селекция от работите на фотографа, който сте набелязали. Снимките и албумите на фотографският уеб сайт са направени с презентационна цел. Един истински, можещ фотограф „говори“ със своята работа! Харесват ли ви стилът на снимане? Позите, светлината? Какъв е основният мотив? Допада ли ви? Поискайте препоръка от приятели или познати, които са използвали услугите на фотографа. В негово лице вие трябва да откриете съмишленик на вашите идеи. Ако ви допада стилът на снимане, това вероятно е вашият човек.

2.Проучете внимателно!

Разберете дали въпросния фотограф е снимал сватби до сега, колко? Това е много важно, защото опитните фотографи знаят кои са важните моменти, умеят да виждат красивото в ситуации, в които неопитни фотографи не биха могли. С каква техника снима? Всеки, който се опита да ви убеди, че с евтина техника може да се снима сватба, ви лъже. Разликата между скъпите и евтините фотоапарати не е само в цената. Високият клас техника дава възможност да се снима при всякакви условия, без това да повлияе на качеството на изображението. Разполага ли с резервно оборудване? (Един фотоапарат, една светкавица и един професионален обектив не са достатъчни.) Какво включва крайният продукт? Как и в какъв срок ви го предоставят?

3.Срещнете се с фотографа!

При избора на сватбен фотограф от първостепенно значение е личният контакт с него. Срещата е абсолютно необходима. Така ще разберете доколко ви е приятно да общувате, дали неговото присъствие не ви притеснява . В крайна сметка трябва да харесате не само работата му, но и него като личност. На тази среща имате възможност да обсъдите всички идеи и виждания, които имате за „вашия ден“, детайли относно организацията и най-вече да се опознаете като хора. Разкажете какво обичате да правите, какво харесвате, има ли място на което искате да бъде направена фото сесията или обратно-място на което не искате.

4.Цената за сватбена фотография?

Умишлено не започнах темата с финансовите параметри, не защото тя е табу или нещо скрито, а защото така смятам, че е редно. Преди да се определи една цена за „нормална“ или „висока“, трябва да сте уверени точно какво качество получавате срещу парите си. Сигурно е, че професионалистите не предлагат стойностни услуги на ниски цени . Всеки знае, че качествената стока или услуга си има съответната цена. В крайна сметка след обетите, църквата, ресторанта и партито, сватбената фотография ще бъде всичко, което ви остава като спомен от вашия сватбен ден.

И накрая не забравяйте, какъвто и да е изборът ви, най-важното е да се чувствате комфортно пред фотообектива на сватбения ден, за това следвайте интуицията си.