За мен

За мен


Професионален сватбен фотограф - Петя Табакова

 

Коя е Петя Табакова?
 

     Задавам си и аз този въпрос, а в умът ми се подреждат един през друг кадрите от различните мигове, от които съм била част последните години. Знам, искате да ме опознаете, но - почти е непосилно да кажа и дума за себе си без снимка, затова – ето ме! 

     Години поред се потапям в погледите на хората и чета емоциите им през очите. Долавям езика на тялото и комуникирам с усмивка, защото погледите и душата разбират усмивката. Цял живот забелязвам малките, но всъщност толкова големи моменти и градя живота си благодарение на тях, те ме вдъхновяват и създават у мен един друг, специален мироглед, който е отвъд думите. 

    Преди 5 години, случайно запечатах такъв „малък“ миг, разказващ цяла история и прогледнах - това е моята мисия – не просто да живея без необходимост от думи, а и да запечатвам този вид комуникация чрез обектива. Това е велико! За мен е призвание! Всяка емоция, всеки жест, всяка неизказана, но показана дума може да бъде доловена, а и запечатана – с това живея аз и това съм аз – Петя Табакова.

    Казват, за всяко нещо има дума. Така е, особено писателите биха ме убеждавали с часове в това. Но в една снимка, няма място за думи. В истинската снимка, такава, каквато е по най-висша роля, не съществуват думи, а емоции, вълнения, вопли. Знам това и работя, за да може всеки, който избере моите очи и моя обектив да разлиства снимки и да си спомня емоциите, миговете, да оживяват събитията и да се изписва усмивка, да се ронят сълзи. Снимката е, за да оживява спомен без думи. 

     В сватбения ден има най-много и най-пъстри емоции, жестове, мигове, надежди, копнежи, мечти, истории, които да бъдат запечатани. Сватбеният ден е истински взрив от различни блясъци, а аз съм като детенце в лунапарк, което вижда всичко и трепери от екстаз. Запечатвам, щрака апаратът! Преживявам емоциите от всеки уловен безценен миг през фотоапарата.

     Предполагам се интересувате и от къде съм, къде творя. Но се чудя, как е възможно локацията да има значение за създаването на спомени? Аз съм там, където е пъстро, сватбено и където прелива от емоции, но има недостиг на думи. От Велико Търново до Несебър, от Трявна до Бургас, от София до Варна, от България до край света и така до сватба номер 100 в замъка Шато Д`арс, Франция. Езикът не е бариера, все пак за да се уловят моменти, за които не стигат думи, предварително се изговаря не малко. Английският е необходимост, италианският – най-нова страст! 

    Снимам колкото мога, до където ми стигат силите. През уикендите съм неуморна, а сватбите годишно наброяват около 40. Но само със сватби не се спирам! Тези, чиито сватби съм заснела ме приеха като част от своето семейство и неволно към сватбената фотография добавих заснемане на детска, семейна и портретна фотография. 

     Неусетно се оказах част от над 800 семейства, както български, така и чуждестранни. Семействата ми са най-голямото богатство на професията, а представяте ли си колко емоции съм споделила и продължавам! Тук е моментът да благодаря на всички, които ме допуснаха до себе си и ми представиха най-съкровените си чувства, позволявайки ми да навляза в тях, за да ги запечатам в спомен!

      Нетърпелива съм да се запозная и с Вас, за да се слеем в едно, да обединим усилия и добри чувства, за да няма нужда от думи!