Фотозаснемане на сватба с Петя Табакова

 

Приемам, че вече сте се запознали с всички стъпки , за да си отговорите обективно на въпроса „Как да изберем сватбен фотограф“. Както вече сте забелязали една от най-важните стъпки, които да съобразите е да се информирате максимално много за сватбените фотографи, които са успели да спечелят вниманието ви. Точно поради тази причина е време и аз да се включа с полезна информация относно това как протича фотозаснемане на сватба с мен.

Фотозаснемане на сватба от един сватбен фотограф

 

Тук е важно да направя едно голямо уточнение, а именно – има разлика между фотозаснемане и видеозаснемане. Много често, в унеса си по всякакви организационни въпроси по сватбения ден, се допускат малки неточности. Фотозаснемането е процесът, при който фотографът успява да улови в снимков материал всяка ваша емоция. Видеозаснемането е онази част от запечатването на големия ден, която включва създаването на филм, отразяващ целия или част от сватбения ден. Хубавото е, че голяма част от сватбените фотографи, дори да работят самостоятелно по фотозаснемането на сватбата, работят в стабилно партньорство със специалисти по видеозаснемане. Точно така процедирам и аз поради простата причина, че вярвам в максимата, че всеки трябва да прави това, в което е най-добър. Затова, не се безпокойте ако към момента имате предвид сватбен фотограф по фотозаснемане, заедно с него можете да се погрижите за останалото!

След като изчистихме детайла покрай фотозаснемане и видеозаснемане е време да разясним по същество в какво се състои фотозаснемането от един фотограф.

Както вече сами сте разбрали от насоките в „Как да изберем сватбен фотограф“, за мен е от огромна важност да бъде уловен всеки детайл, всяка емоция и дори трудно се сдържам да не стартирам със снимките в самото начало. В сватбения ден се отдавам на младоженците и черпя сили и вдъхновение от вашата обич, вашия заряд. Оглеждам се и неволно с усмивка на лице успявам да зърна и запечатам най-важните, ключови и емоционални мигове от всеки един етап на сватбеното тържество. Сватбата е различна за всички младоженци, но моята мисия е да бъда на точното място, в точното време и да улавям миговете от всеки един етап на сватбеното тържество. Как и откъде започва всичко? Предстои да ви запозная с примерната структура на фотозаснемане на сватба, за да си изясните какво се очаква към професионалния сватбен фотограф.   

Фотозаснемане – подготовка на булката

 

Започваме от подготовката на булката - един от най-трепетните моменти от цялото сватбено тържество. Всеки детайл по подготовката на булката е изкуство, което задължително трябва да бъде уловено в спомен. За целта фотографът е необходимо да присъства там, където предстои да се приготви булката. Обожавам тази подготовка.

Професионален сватбен фотограф съм по призвание и усещам празничността във въздуха. Пристигайки при бъдещата булка и прегръщайки я усещам как развълнувано тупка сърчицето ѝ – точно така подобава да започва всеки сватбен ден!

Долавям всичко – гримът, обличането, вълнението на близките на булката. Фотозаснемането има сила да улови насълзените от вълнение очи на майката на булката, натъжените очи на бащата и срамежливата усмивка на младата невеста. За тези моменти си заслужава да се занимавам с фотозаснемане на сватба, а всичко това е едва началото.

Фотозаснемане – пристигането на младоженеца

 

След като момата вече е приготвена в най-нежният си облик, плахо наднича иззад прозорците, за да го види – идва ли, не идва ли нейният принц. Щракам, щракам, съобразявам светлината, за да уловя блясъкът на нейните очи. Пристига младоженецът! Борбата е голяма, ръцете на всички са запотени, а булката винаги е хванала в здрав захват ръцете си – очаква. Оглеждам се и изведнъж съм част от емоциите на всеки един – на булката, на младоженеца, на близките и приятелите. Потапям се в сватбения ден и снимам! Снимам всички ритуали по посрещане, откупване на булката и обувката, както и всичко друго, което е част от сватбения ден предвид начина, по който са си го избрали младоженците.

Фотозаснемане – сватбени ритуали

 

Разбира се, емоцията изписана върху лицата на младоженците и гостите по време на официалните ритуали не може да се сравни с нищо друго. Фотозаснемането по време на ритуалите в ритуалната зала, при изнесен ритуал или в църквата е от изключителна важност. Тогава младоженците са сериозни, отговорни към решението, което са взели. Тогава улавям сериозността и увереността, с която двамата пристъпват към съвместния си живот, за да има спомен от тази увереност. Често младоженци идват при мен след като вече са минали години от сватбата им и фотозаснемането на сватбата е дало резултат, за да благодарят, че ежедневно им напомням за усещанията и емоцията им тогава.

 

Фотозаснемане на сватбена фотосесия

 

Сватбената фотосесия е един много важен и съществен момент, защото голяма част от радостта може да бъде свободно изразена от младоженците, а аз просто да улавям. Това е и причината на сватбената фотосесия да се заснемат най-интересните и красиви снимки. Важно е – отделете достатъчно време за нея. Абсолютният минимум за фотосесия в сватбения ден е един час, без това време да включва придвижването до пределеното за целта място, подготовка на техника и т.н. Предвид опита си, препоръчвам да предвидите поне два часа за сватбена фотосесия. Завръщам се отново в началото, не забравяйте, че освен фотозаснемане сватбата се нуждае и от видеозаснемане, което предполага, че времето отделено за фотосесия включва фотозаснемане и видеозаснемане.

Разбира се, ако желаете във фотосесията да бъдат включени кумовете, шаферите или други членове от сватбеното тържество и най-близкото ви обкръжение то е добре да предвидите дори повече време.       

Фотозаснемане на следсватбена фотосесия

 

Напълно разбирам всички младоженци, които предпочитат да отделят всичкото си внимание и време за снимки, но след сватбата. Както всеки друг избор, този също крие плюсове и недостатъци. Вярно е, обстановката е значително по-спокойна, младоженците са отпочинали, разполагаме с всичкото време на света за снимки. НО! Емоцията, енергията, зарядът, който е важно да бъделе уловен в снимки, за да запамети настроението и вълнмението от самата сватба не могат да бъдат пресъздадени по същия начин в следсватбена фотосесия. Тук избирате вие – повече време и спокойствие за снимки или истински екшън, еуфория, адреналин.

При всички случаи, каквото и да изберете – бъдете сигурни, че добрият фотограф успява да отключи и улови емоцията, вълнението и трепета.

Много е важно да имате предвид че сватбеният фотограф, който сте ангажирали или предстои да ангажирате за фотозаснемане не може да избере вместо вас. Помислете и изберете вие, а фотографът ви ще се съобрази.