10 факта, които вашият сватбен фотограф би искал да знаете

По време на сватбения ден всичко е важно и всеки детайл има огромно значение. Знам, че дълго сте мислили и планирали всяка подробност – от списъка с гостите и музиката, до украсата на масата и дребните подаръчета за гостите. Истината е, че колкото и да е било забележително менюто на сватбата ви, след тридесет години едва ли ще ви интересува какво точно е било сервирано на празничната трапеза. И едва ли ще решите да хапнете някое от ястията със странно име, за да си припомните вълшебството на сватбения ви ден, когато ви обземе романтична носталгия. Знаете, че когато това се случи, първата ви реакция ще е да посегнете към сватбения ви албум. Сватбените снимките ще са мостът към приказните мигове от празника на любовта ви, ще са символ на на радост, вълнение и изпълнени с любов погледи!

„Ако къщата ви гори, сватбеният ви албум вероятно ще е едно от нещата, които ще ви се иска да спасите преди да избягате навън“

Ван Мидълтън.

Ван Мидълтън е сватбен фотограф, от който черпя вдъхновение всеки ден и който не допуска да забравям най-важното – фотокнигата си със сватбените снимки.

1. Вашата сватба е за вас самите. Бъдете спокойни и правете това, което искате!

Правилата са създадени, за да се нарушават. Не се чувствайте роби от традициите и не се принуждавайте да правите нещо, което иска вашата майка, леля, приятелка или сватбен агент. Вашата сватба е, за да изразите себе си и любовта си! Няма нищо по-важно от това. Най-честият пример е свързан с шаферките. Те могат да бъдат наистина забавни и да създадат невероятна атмосфера, но те не са същностно важни през цялото време за сватбения фотограф и справянето с тях понякога може да се окаже доста трудна задача. Едно от най-важните неща е да се направи фотосесия на младоженците, съвсем друго на 10 човека, особено ако сте избрали няколко локации. Ако все пак държите шаферките да присъстват на личната ви фотосесия е важно да предвидите необходимото време. Някои младоженци може да се чувстват неловко да показват интимност, когато приятелите им седят и гледат отстрани. Като фотограф няма нещо по-лошо от това, да се опитваш да създадеш магията на любовта, романтичната топлина и близостта, когато кумът седи отстрани и се шегува с младоженеца, например.

2. Помнете - добрите снимки отнемат време

Добрите снимки отнемат време - 10 факта от професионален сватбен фотограф

Споменавайки факторът „време“, то не го подценявайте! Добрите снимки рядко стават за 20 минути, така че при подреждането на сватбения ден отделете достатъчно време за фотосесия.  Като сватбен фотограф не смятам за редно младоженците да се изнервят, изморяват и да развалят визията си имено поради припряност и липса на достатъчно време.

3. Подгответе се на спокойствие.

Подготовката може да е стресираща, особено ако сте заобиколени от много хора. Опитайте се да намалите броя на хората, които ще бъдат с вас, така че да можете да си починете и да дадете възможност на гримьора и фотографа ви да си свършат работата.

4. Бъдете подготвени - роклята ви вероятно ще се изцапа.

Ако сте наясно с това, ще реагирате много по-спокойно, когато това се случи. А то вероятно ще се случи. Роклята и обувките са красиви и скъпи, но не си струва да се тревожите за тях през целия сватбен ден. Всички онези романтични снимки по поляни и плажове, са свързани с неудобството да се поизцапате. Другото, което да имате предвид е, че много често веднага след сватбената фотография младоженците избират в графика за сватбения ден да поставят сватбеното тържество. Колкото и да нарушите безупречната си визия следва истинската забава и къде е изцапана роклята ви не е от огромно значение.

5. Обмислете забрана за смарт телефони и айпади по време на церемонията

Без смартфони на сватба - съвет от професионален сватбен фотограф

 

Модерното и пъстро време, в което живеем създава известни неудобства. По време на най-важната част от сватбения ден – церемонията е изключително неловко да се дочуват нечии мелодии, които биха могли да нарушат специалния момент. Освен вашето лично неудобство, подобни пречки създават проблеми и за сватбения фотограф. Всеки телефон, вдигнат във въздуха по време на церемонията, особено в най-важните моменти е пречка за сватбения фотограф, защото може да попречи за запечатването в спомен на перфектния миг. Няма нищо страшно в това да помолите вашите гости да се въздържат и да не правят собствени снимки по време на церемонията и другите важни моменти и ритуали, а вместо това да се наслаждават на тези прекрасни моменти.

Все пак, не бива да забравяте и че в някои църкви има такса за снимане, която след това пада на плещите на младоженците. Всеки, който снима с телефон е таксуван за сметка на младоженците. Добре е да се погрижите, че гостите ви ще бъдат съобразителни.

6. Направете списък с членовете на семейството
 

Направете списък на семейството - 10 факта от сватбен фотограф

Вашият фотограф няма да познава вашето прекрасно семейство, така че списък, с който да работи при нужда ще му е от полза. Най-малкото ще е добре да му покажете хората, които са ви най-близки, за да не се окаже, че те едва ли не са присъствали на вашата сватба.

7. Изберете правилния фотограф и изхвърлете останалите списъци

Списък на семейството е добра идея, списък на сватбените пози/снимки – не толкова. Най-лошото нещо, което може да направите е да наемете фотограф и да искате той да снима като някой друг. Това никога не може да се получи и да се овенчае с успех. След като сте го избрали според неговото портфолио, може да му покажете какви снимки ви допадат и да му дадете примерни идеи, но намеса в работата му по време на снимките, както и дълъг списък с пози/снимки е лоша идея. Фотографът има нужда от свободата да бъде креативен. Да снима това, което вижда пред очите си. Всички двойки и всички места са различни, работа на фотографа е да ги улови в тяхната същност, а не да пресъздава снимки направени от друг човек, на друго място в друго време.

8. Светлината е всичко

Светлината може да направи или да развали вашите сватбени снимки, така че планирайте да хванете най-добрата светлина през деня. Късно през деня през лятото е идеален вариант за страхотни сватбени снимки, опитайте се да не планирате сесията за обяд или ранния следобед, защото освен ако не е облачно, ще си имате неприятности.

9. Предвидете време на дансинга само за вас двамата
 

Първият ви танц е идеална възможност както да се насладите на момента, в който сте само двамата, така и да получите страхотни снимки. Така че – дайте си време на дансинга.

10. Наслаждавайте се на деня си – снимките ви зависят от това

Сватбите могат да са стресиращи и вероятно сте прекарали много време планирайки този ден. Когато той дойде, обаче, забравете за детайлите и се отпуснете. Много неща може би ще се объркат или ще се случат по различен начин – това е закон. Вашата задача е да не се притеснявате за дреболиите, а да се наслаждавате на самия ден. Бъдете щастливи. Усмихвайте се. Наслаждавайте се на всеки момент. И най-важното – наслаждавайте се на компанията на вашия съпруг. Това е първият ден от вашия съвместен живот.

Щастие = хубаво излъчване = красиви сватбени снимки