5 неща, които трябва да знаете при избора на сватбен фотограф

Докато преминавате през контролните си списъци по организиране на сватбения ден и се срещате с различни екипи за деня на живота си, не подминавайте с лека ръка избора на най-важния човек, за който е необходим друг, по-детайлен списък – вашият сватбен фотограф. Човекът, който ще бъде най-близо до вас през целия сватбен ден и ще запечатва в спомен всичко около вас. Ще бъде бдителен за важните моменти, както и за онези малките, които са само между младоженците и които остават скрити за гостите на сватбата. 

Списъкът по-долу ще ви помогне да научите как да изберете сватбен фотограф, за който няма да съжалявате! 

 

Обсъждайте с близките си и търсете препоръки за добри сватбени фотографи 

Важно е да получите възможно най-добрите имена и контакти на сватбени фотографи за цялата страна. За добрите сватбени фотографи граници няма, от Велико Търново до Несебър, от Трявна до Бургас, от София до Варна от България до край света – добрият и всеотдаен фотограф няма ограничения. Затова, разпитвайте смело, събирайте контакти в сватбения тефтер и намерете правилния човек, защото той ще запази в спомен големия ден и ще е неотлъчно до вас!

Все пак, не може да не направя важното уточнение – не се съобразявайте прекалено с външното мнение. Важно е да подбирате полезната информация, а решенията да идват от самите вас. Това важи както за избора на фотограф, така и за всяка друга стъпка съпътстваща организационния процес.

 

Сърфирайте в онлайн пространството

Не забравяйте, че в днешно време информацията, която можем да откриваме в интернет понякога е напълно достатъчна за вземането на решения. Разглеждайте сайтовете на фотографите – в тях има безброй снимки, уточнения, отношение. Разглеждайте профили в социалните мрежи, коментари и лайкове. Всичко това ще ви даде една неутрална преценка за конкретния сватбен фотограф, която ще ви насочи към първа среща с него.

Създавайте си впечатления, но не им се доверявайте безусловно. Колкото и да е пъстро интернет пространството, толкова е и достъпно, което е основна предпоставка за манипулирана информация. Разглеждайте подробно навсякъде, четете коментари, проверявайте ревюта, дори може да се свързвате с младоженци, които са избрали конкретния сватбен фотограф, на който сте се спрели. Това би затвърдило впечатлението, което изгражда интернет за съответния екип.

Говорете с фотографите, на които сте се спрели

След като сте подбрали максимум двама, задължително се чуйте и с двамата. Само в личен разговор може да вземете крайното решение да затвърдите мнението си. Бъдете смели и не се тревожете, че ще ви отнеме много време. Бъдете конкретни и ясни към него. Уточнете всичко, което ви интересува и поставете своите очаквания, за да получите отсрещната реакция. Доверете се на усета си! Фотографът е този, който ще е срещу вас през целия ден и е важно да умее да ви разсмива и предразполага. Изберете си фотограф, който може да ви накара да се усмихнете във всяка ситуация!

 

Доверете се на инстинктите си

Много младоженци, под влияние на стрес и редица емоции пропускат да слушат интуицията си, а тя винаги е водеща при работата с хора. В крайна сметка по отношение на сватбената организация срещата с всякакви екипи е свързана с взаимоотношения, които определено имат значение за резултатите от сватбения ден. 

Хубаво е да не подценявате интуицията, вслушвайте се в нея и бъдете бдителни. Много е важно ако интуицията ви подсказва да не пропускате и останалите фактори, които вече са на лице – интернет присъствие, препоръки, портфолио и така нататък. Само вземайки предвид комплекс от фактори ще може да сте убедени в правилното решение.

Определете си бюджет

 

При определянето на сватбен бюджет е препоръчително да си зададете основния въпрос „Кое е с приоритет?“ – фотографът, видеоператорът, роклята, локацията за празненството, украсата и др. Това ще ви улесни при разпределянето на бюджета и ще даде обективна преценка кои да бъдат водещите елементи, за които да отредите най-висок бюджет.

Препоръчително е преди да установите личен контакт с професионален сватбен фотограф да решите приблизителен бюджет, който сте готови да отделите за сватбените си снимки. Това ще ви улесни при филтрирането на сватбените фотографи и ще спомогне за по-лесно взимане на решение. 

Повече информация може да откриете по темата „Как да изберете професионален сватбен фотограф“, където сме описали по-детайлно всички специфики по избора.