„Не питай старило, питай патило.“ –част 4 Голямото „ДА”, получаване на подаръците, снимки с гостите и коктейл!

Казвам се Петя Табакова и фотографията е втората ми кожа вече 11-та година. Смятам, че младостта не е порок, такива са незнанието и неопитността. Зад гърба и обектива си имам достатъчно кадри и събития, за да заявя смело, че знам какво правя и знам как да запечатам най-доброто от вашето най-важно събитие. А и толкова други, които ще го последват, след като сте решили да създадете семейство. Работила съм на различни локации с разнообразни екипи, което ме прави още по-уверена и докоснала се до различни гледни точки. Най-хубавото е, че всяка двойка е мое вдъхновение за нови идеи.

Тази статия е от поредицата какво и как се случва в сватбения ден , та стигаме до черешката на тортата – моментът и мястото на голямото ДА!

Къде да бъде Гражданския брак?

Не мога да дам категоричен съвет къде да бъде специалното място, тъй като това би било като да дам съвет как да изглежда нейно величество Сватбената рокля. Всяка една булка има свой стил, вкус и представа. Най-често срещаните варианти са следните:

→ предварителен граждански брак в традиционна ритуална зала с най-близките

→ реален граждански брак в самия ден в избрана традиционна ритуална зала с всички гости

→ реален граждански брак на място на локацията с изнасяне на обредна книга в деня на тържеството

→“фиктивен” изнесен ритуал, воден от водещ, актьор или пък ваш близък

Това е индивидуално решение, което трябва да вземете предвид локацията на тържеството, местоживеенето на гостите, разстоянията в града или общината. Но най-вече трябва да го вземете по ваше вътрешно усещане.

Затворете очи и си представете, че казвате ДА на вашата половинка. Какво си представяте? Кой си представяте до вас? Колко човека си представяте? Няма правилен и грешен избор. Помнете, че това е вашият ден и Вашето Голямо Да!

Кога да бъде Голямото Да?

Моментът около „Голямото ДА!“ е един сравнително малък времеви прозорец, в който освен Голямото ДА трябва да съберем и още няколко други важни Големи неща J. Най-често Кубчето на Рубик се оказва именно този времеви отрязък.

Кога да направим коктейла... при пристигане на гостите или след ритуалите? Хммм кога пък да вкъкнем официалната фотосесия? А гостите какво ли ще правят през това време... Ха, а самите снимки с гостите кога да вмъкнем?

Тук е моментът, в който трябва да се обърнете към професионалистите,  които сте избрали за ваш екип. Всеки един от тях има опит и би ви предложил удачен вариант за структуриране на времето. Важно е да се консултирате и с представител на самата локация, тъй като всяка локация има своя специфика – дали ще бъде в града или извън, дали има лесен достъп  до нея, дали има паркинг, който ще побере пристигането по едно и също време без забавяне на гостите, има ли обособено място за коктейл и тн. Попитайте ги как най-добре са протичали тържествата, на които са били домакини и какво биха Ви посъветвали.

Тук ще се вмъкна с  личен съвет - подредете денят си така, че да бъде максимално стегнат и спокоен за вас, Главните герои.

Една от най-предпочитаните програми е следната:

* ритуали – граждански, църковен, изнесен

* снимки с гостите, подаръци и коктейл

* залезна фотосесия ,влизане и настаняване на гостите в ресторанта

* официално влизане на младоженците в ресторанта

Изключително удобно е снимките с гостите да бъдат непосредствено след последния ритуал. В този момент всички хора са събрани на едно място и са в “стартова позиция” за поздрави J  Получава се леко и плавно - докато гостите минават и ви поздравяват, вие имате имате възможност да се снимате с тях, а те пък да ви подарят своя дар. За подаръците освен поставянето на Подаръчна кутия, можете да помолите ваш близък, който да ви „асистира“ и на който да подавате по-големите пакети. Независимо от големината на сватбата не се притеснявайте, че поздравленията и кадрите с гостите ще отнемат много време. Често снимките са с групи приятели или семейства и протичат бързо.

След като и последните гости ви поздравят, ще можете да се насочите към местата за залезна фотосесия. През това време гостите ще могат да се разхладят и да побъбрят с другите гости. Била съм свидетел на изключително трогващи срещи между роднини, които не са виждали от 30 години.

Докато гостите се чудят “онова детенце със синьото на кого беше?” , вие тръгнете и гледайте един към друг. Вече сте само вие, любовта и обектива.  Вашата малка интимна пауза преди старта на големия купон.