„Не питай старило, питай патило.“ –Част 6,  Какво се случва в Ресторанта?

Здравейте, Казвам се Петя Табакова и фотографията е втората ми кожа вече 11-та година.

 Смятам, че младостта не е порок, такива са незнанието и неопитността.

 Зад гърба и обектива си имам достатъчно кадри и събития, за да заявя смело, че знам какво правя и знам как да запечатам най-доброто от вашето най-важно събитие.

 А и толкова други, които ще го последват, след като сте решили да създадете семейство. Работила съм на различни локации с разнообразни екипи, което ме прави още по-уверена и докоснала се до различни гледни точки.

Най-хубавото е, че всяка двойка е мое вдъхновение за нови идеи. Сватбеното тържество е събитие, което във вашите очи минава като миг. Въпреки това то събира 5 часа с ритуали и колко още след тях – вие и мястото, на което сте, са определящи. И тъй като в този времеви диапазон се случват много неща, ще разделим символично статията на две части, за да имате възможност да обмислите всичко.

*Посрещане в ресторанта

Всеки ритуал е важен, но повечето хора запомнят точно този, в който ви приветстват и посрещат в ресторанта като семейство. Ако потърсим информация как са изглеждали сватбите на нашите баби и дядовци, ще си отговорим и на голяма част от въпросите, които булките си задават – това защо се прави, нужно ли е, откъде идва. Всеки елемент има символика и обяснение. Отдалечили сме се от същината на традицията, но все пак не малка част от нея за щастие присъства и в съвременната българска сватба /а и при браковете с чужденци – именно при тях гостите от другата страна оценяват българското/. Такъв елемент е и преминаването по бялото платно, включващо захранването с питка, мед и сол; отпиването на първи глътки вино и ритането на менчето. Вариантите и подредбата им в днешно време зависи от начина на работа на водещия, от предпочитанията на младоженците.

 

 

 

*Кумова реч

Един от най-развълнуваните участници на всяка сватба е кумът. Вярвам, че всеки, удостоен с тази чест, си дава сметка каква е отговорността и доверието, с което младото семейство е отправило покана. Но вълнението в повечето случаи се дължи на факта, че почти винаги това е първият път, в който на кума се налага да се изправи пред много хора, да говори на микрофон и да бъде сниман. Всички погледи, обективи и телефони са отправени към него, а той трябва да запази самообладание, да поднесе стойностна реч, която в същото време да съдържа и доза хумор. Звучи почти невъзможно, но практиката показва, че аплодисментите и окуражаването от страна на по-близките гости винаги действат. А и до всеки кум стои прекрасна дама, която може да помогне и да дообогати кумовата реч.

*Първи сватбен танц 

Танцът, който дълго след това булката обсъжда с шаферки, приятелки. За който се разказва на децата след време и песента остава любима на двойката. Именно поради тази причина изберете песен, която ви кара да се усмихвате или която ви е усмихнала като двойка преди това – това е вашата песен. Ако сте притеснени, че нямате хореография или танците не са силната ви страна – не избирайте дълга песен или уточнете с диджея в кой момент може да бъде спряна.

Все по-често първият сватбен танц е съпроводен с фойерверки, тежък дим, конфети или огнени фонтани. Добрият екип знае какъв вариант да ви предложи, съобразно локацията, атмосферните условия, разположението на дансинга. И най-важното – да са поднесени по начин, който няма да попречи на работата на екип фото и видео.

*Големите паузи в програмата и в музиката

Няма нищо, което да убива сватбен купон така, както паузите, в които диджеят е ограничен да пуска фонова и нетанцувална музика. Дори най-големият професионалист не би бил в състояние да сътвори чудо, когато е задължен да пуска еднороден тип песни. Знам, че всеки човек има музикални предпочитания и любим стил. Знам, че това е вашият ден и вашата вечер, но е празник и за всички ваши гости. Затова предлагам да се съобразите с музикалния вкус на част от поканените. По време на предварителната среща този момент задължително се обсъжда с диджея. Можете да дадете примерен плейлист, но ви съветвам да не заявявате категорично – „В никакъв случай не пускайте…“. Понякога точно този случай остава паметен. Добрите DJ знаят кои са подходящите песни за подобен вид събития, както и в кой момент от празника да ги пускат. Или в конкретен момент да се допитат до вас дали сте съгласни да пуснат определена песен, поискана от гост.

*Танците се случват, когато вие сте на дансинга.

Когато вие сте на дансинга и се забавлявате, няма как към вас да не се присъединят и останалите. Вие и кумовете сте притегателният център и всеки би искал да му отделите от времето си в този ден – било то по време на танци. А и си представете колко красиви кадри можем да сътворим заедно, докато ви виждам усмихнати и щастливи, заобиколени от любимите хора.

*Сесия по залез, ако позволява локацията

Ако залезът се свързва с отиващия си ден, ние от фото гилдията го свързваме с възможност за създаването на запомнящи се кадри. Особено на места, които предразполагат те да бъдат сътворени. Едни от най-красивите сватбени снимки се получават на фона на залязващото слънце. Отнема не повече от 20 минути, което е добре, за да не отсъствате дълго от купона в ресторанта и професионалните фотографи знаят как да ги запълнят пълноценно.

Следва „Не питай старило, питай патило.“ –Част 7,  Какво още се случва в Ресторанта?