Петя Табакова е запечатала суетата и емоциите в сватбения ден на повече от 100 влюбени двойки         

           Казвам се Петя Табакова и съм професионален фотограф по призвание – влагам цялото си сърце и душа, когато съм зад обектива. От момента, в който за пръв път се докоснах до фотографията, за мен тя стана начин на мислене и начин на живот. Така представя себе си фотографката от Павликени Петя Табакова.

       Тя се занимава професионално с фотография от около четири години. Разказва, че преди това е работила седем години в павликенската община като счетоводител, но в един момент решила да се посвети изцяло на снимането. В началото на увлечението си по фотоапарата успявала да носи двете дини под една мишница, но когато започнала да снима по 30-40 сватби на година, напуснала общинската администрация. Освен сватби, младата фотографка обича да снима семейни фотосесии и деца.
       А иначе страстта по фотографията дошла случайно. Неин приятел я поканил за модел, на нея ѝ харесало да бъде пред обектива, но ѝ станало интересно да разбере какво е да си и зад фотоапарата. Когато той ѝ давал снимките на електронен носител, тя започвала да си играе с тях във фотошоп. Купила си един обикновен апарат и започнала да снима свои познати, а после с огромен интерес обработвала направените фотографии.
        Петя няма да забрави как преди няколко години участвала със своя снимка във фотографския пленер, който се организира в Павликени. По време на изложбата тогава чула как неин колега фотограф коментирал пред други свои колеги, че Петя не я бива в снимането. Репликата му я засегнала много, но и я амбицирала да успее.


        Фотографката обича сватбената фотография, суетата и многото емоции в този ден не я изморяват. “Аз съм човек, който се слива изцяло със сватбата. Случвало се е, когато е имало някой по-чувствителен момент, да ми потекат сълзи, но съм се опитвала да се скрия зад фотоапарата”, признава тя. Споделя още, че в много случаи ѝ се налага да успокоява булките, защото много от тях са притеснени. Петя разкрива, че най-голямата еуфория в сватбения ден е в дома на момичето, преди да се е появил младоженецът. По традиция момчетата са по непохватни пред обектива, понякога дори не искат да се снимат, но тя успява да ги убеди.
        Майсторката на обектива разказва, че харесва и пейзажната фотография. “Тя обаче не е за мен, защото искам това, което снимам, да е живо. Харесва ми да контактувам с обекта, който снимам. Когато видя през обектива как човекът срещу мен ми се усмихва, това ме зарежда много. Не съм от хората, които ще станат рано, ще отидат на някое красиво място и ще чакат слънцето да изгрее”, признава тя.
        Случвало ѝ се е да ходи болна на сватби, тази година си навехнала крака и направила 12 сватби на болкоуспокояващи. Казва, че най-шантавото място, на което е снимала, е до монумент на Бузлуджа.

        Най-екзотичните ѝ младоженци са българка и индиец, които се оженили във Велико Търново, защото много харесват старата столица. “От страната на момчето имаше 30-40 индийци, които ми бяха много интересни и забавни. Миналата година снимах сватба с италианци, а тази година пътувах до Франция, за да снимам двойка, която се ожени там. Бяхме с още една колежка. Сватбата беше в град Шатору. Церемонията беше в местната катедрала, а почерпката в красив средновековен замък.

 

По са им спокойни сватбите на французите, няма напрежение, гостите не се разтакават напред назад. Любопитно е още, че на следващия ден имат брънч, почерпката продължава от 11.00 до 14.00 часа. Всички се събират отново и имат време да си говорят. Ние също бяхме поканени, но без да снимаме”, разказва Петя.
        Тази година на 12 август тя е заснела своята сватба номер 100, младоженците дори ѝ подарили бутилка вино, на която с канап било изписано 100, а под цифрите името ѝ – Петя. “Това е спомен, който ще ми остане за цял живот. Получавам подаръци от младоженците, което означава, че са доволни и съм си свършила добре работата”, откровена е фотографката.

      Освен да снима, Петя много обича да пътува. Тази година всеки месец е била в чужбина. Когато била във Франция, прескочила до Париж. Споделя, че много го харесала, дори част от сърцето ѝ останало във френската столица. Италия също е любима нейна дестинация, влюбена е в града на изкуството – Флоренция. “Търся атмосферата във всеки един град, посещавам туристическите обекти, но после тръгвам по тесните улички, за да се смеся с местните жители”, обяснява тя. Петя мечтае да отиде в Азия, привличат я Индия, Тайланд, Виетнам, Китай, Непал, Тибет. “И това ще се случи, но след време. Сега е времето на Европа”, усмихва се фотографката.


         Пътешествията в планините са другата ѝ страст. Там се зарежда. Проблемът обаче е, че нейните приятели обикалят през почивните дни, а през това време тя винаги работи. Затова вече се научила от далеко да прави планове за почивката си и тогава не поема никакви ангажименти.


Весела КЪНЧЕВА- в-к Янтра Днес-  http://www.dnesbg.com/obshtestvo/petya-tabakova-e-zapetchatala-suetata-i-emotsiite-v-svatbeniya-den-na-povetche-ot-100-vlyubeni-dvoyki.html?fbclid=IwAR2tvbkBNIFuyQsYp30jUHTok35YlLQaAMjjYVOqmFDDGgL-XuO96g1kOsE
сн. личен архив