„Не питай старило, питай патило.“-Част 1 -Подготовка на младоженец и вземане на кумове  

Казвам се Петя Табакова и фотографията е втората ми кожа вече 11-та година. Смятам, че младостта не е порок, такива са незнанието и неопитността. Зад гърба и обектива си имам достатъчно кадри и събития, за да заявя смело, че знам какво правя и знам как да запечатам най-доброто от вашето най-важно събитие. А и толкова други, които ще го последват, след като сте решили да създадете семейство.

Работила съм на различни локации с разнообразни екипи, което ме прави още по-уверена и докоснала се до различни гледни точки. Най-хубавото е, че всяка двойка е мое вдъхновение за нови идеи.

За господата цялостният процес по подготовката им отнема толкова време, колкото е продължителността на грима при булката. Когато сватбата се състой в един комплекс, аз като фотограф ходя и на двете места.

Когато булката и младоженецът са на различни места, използвам втори фотограф или изготвяме график, който позволява да снимам и при младоженеца, и при булката.

В последните години  подготовката на младоженеца често се случва при два от следните варианти:

*Вариант 1: Младоженецът и кумът да се приготвят заедно на едно място. Така споделят емоциите, които колкото и да не си признава силният пол, ги обхващат в този ден. Ако наоколо има и басейн, мъжете се превръщат в момчета и не устояват да скочат в него, след което обличат костюмите и са готови да „крадат булка“.

*Вариант 2: Младоженецът се приготвя в неговия дом, където се правят снимки с членове на семейството и най-близките приятели. След това се отправяме да вземем един от най-важните хора на сватбеното тържество – кума. Обикновено това се случва с музиканти, които допринасят за доброто настроение. Младоженецът носи бъклица и други подкупи, за да не може кумът да се откаже в последния момент да поеме тази важна роля.

 *В кумовете: Много често кумовете подготвят разнообразни интересни закачки към младоженеца- чистене, гладене, шиене, простиране, подмяна на памперси J  Когато бъдат изпълнени, те официално потвърждават своето съгласие.

Съвета ми към вас, мили младоженци, е да говорите с кумовете, колко време им трябва за всички щуротии, намислени от тях, за да предвидим това в графика . Неприятно и изнервящо е да  закъснее цялата сватба, булката да се чуди какво става и да се притеснява ще успеем ли на време за следващата спирка- фиксиран час за граждански или църковен брак. Когато е предвидено време, кумовете ще имат възможност да изпълнят всичко планувано, а вие ще бъдете спокойни, че нещата се случват според графика.

На „моите” си сватби аз съм човека,който следи как се движим с времето. Вие сте изцяло освободено от тези мисли, за да може пълноценно да се наслаждавате на деня си.

В заключение искам да споделя с вас,че аз като представител на нежния пол винаги тайничко съм завиждала на мъжете как излизат от басейна и след 10 минути вече са пред арката в целия си блясък в очакване на своята булка. На нея пък й  е отнело няколко пъти по 10 минути, за да се яви пред избраника си. Но пък е толкова красива, че дори аз, след стотиците снимани сватби, успявам да се развълнувам J