Как да сравняваме офертите на сватбените фотографи?

Изборът на сватбен фотограф е съпроводен от редица стъпки, с които вече съм ви запознала.

Едно от най-важните неща винаги си остава офертата. Ангажирането на сватбен фотограф често е съпътствано с неочаквани трудности и неясноти. Още, когато попаднете на сайта на сватбен фотограф, в много случаи не може да бъде открита нито цена, нито условия, които са важни за решението ни дали е удачно да организираме среща с този сватбен фотограф.  Преди да сте „сигурни“ в ангажирането на някого е важно да знаете какво точно получавате срещу офертата, която ви е представена.

За какъв времеви период заплащате?

Съвсем малка част от фотографите работят от началото до края на сватбата без ограничение във времето. По-голяма част  стартират от подготовката на булката до последния ритуал в ресторанта – обикновено разрязването на сватбената торта. Старата школа във сватбената фотография пък обикновено снимат от пристигането на младоженеца или от ритуалния дом до ритуалите по посрещането в ресторанта.  Съществена част от фотографите снимат на време. Уговорете със сватбения фотограф ясни времеви рамки за заснемане на сватбения ден.

Тъй като в масовия случай стандартни сватби продължават около 10-12 часа, бихте могли да коментирате предварителното ангажиране на фотографа за допълнителните часове, в случай, че той работи на 8 часа например.

Колко и какви снимки получавате?

Много фотографи посочват, че получавате „неограничен” брой снимки. Важно е да знаете, че това далеч не е правилен отговор, тъй като „неограничен“ би могъл да означава и 10 снимки. Попитайте сватбения фотограф, колко кадъра е реализирал на последните няколко сватби и дали би се ангажирал с някакъв минимален брой за вашата.  Около 800-1000 избрани кадъра са напълно постижими и при това не са средна стойност за една 10 часова сватба със сключване на граждански и църковен брак и 80-100 госта.

Колкото и часа да работи фотографа на вашата сватба, остава скрито, колко часа е прекарал той пред компютъра в постобработка на снимките.  Поинтересувайте се как ще бъде процедирано с вашите снимки след заснемането им? Идеалният вариант е да получите оптимална селекция от кадрите, от която са отпаднали дублирани или такива с много ниско качество.  

Срокове и условия

Поинтересувайте се кога ще получите снимките.  Понякога е добре да почакате повече и да сте доволни от резултата, отколкото да получите суров материал на снимките и резултатът въобще да не ви удовлетвори.

Моята практика е да отделя точно толкова, колкото изискват самите кадри, за да представя най-доброто на младоженците и техните семейства. Снимките от сватбения ден бих могла да побера във фотокнига, а най-забележителните кадри съм сигурна, че ще украсяват стените на дома ви.