Фотографът- който ни дарява със спомени

      Петя Табакова е млад фотограф от гр. Павликени. Тя е един от хората, надарени със способността да виждат красивото, интересното и необикновеното в света около нас. Лицата на хората и емоциите, изразени по тях, я предизвикват да насочи обектива на своя фотоапарат и да ги запамети завинаги. Госпожица Петя Табакова разказва пред Даниел Иванов, репортер на училищен вестник на СУ „Бачо Киро“, повече за своята голяма любов- фотографията и даде няколко съвета на тези, които правят своите първи стъпки в света на това увлекателно изкуство.

Д.И. Кога и как започна да се занимаваш с фотография?
П.Т. През есента на 2011 г. си купих първия фото апарат. В началото, докато се запозная с параметрите му, снимах разни неща в домашни условия, четях и разглеждах много снимки. След това започнах да снимам фото сесии на приятели и не след дълго много хора проявиха интерес към работата ми.Това е една от първите снимки, правени от мен .

Д.И. Какво ти дава фотографията като емоция и изживяване?
П.Т. Наслада! Удовлетворение, когато резултата е добър, и стремеж към усъвършенстване, когато резултатът е посредствен.

Д.И. Скъпо хоби ли е фотографията?
П.Т. Казват, че най-хубавите неща в живота са или незаконни, или забранени, или от тях се пълнее. Аз бих прибавила – и често са скъпи. Така е и с фотографията. Обикновено нещата започват с проста камера „за начинаещи” или дори смартфон. В момента, в който осъзнаете, че фотографията ви доставя истинско удоволствие, рано или късно ще стигнете до идеята за покупка на първия си цифрово-огледален фотоапарат, след това идват обективите, аксесоарите…и какво ли още не!

Д.И. Към какво най-често насочваш обектива на фотоапарата си?
П.Т. Обичам да снимам предимно хора, улавяйки моменти и емоции, които означават много за тях .Това са кадри, които носят прекрасни и безценни спомени. Фотографията ми позволява да бъда с тях в едни от най- щастливите дни в живота им, да усетя техните истории и да изпитам някои от същите емоции, които чувстват и те.

Д.И. Какво би посъветвала начинаещия фотограф?
П.Т. Наблюдавай – за да станете добър фотограф, трябва да се научите да забелязвате красивите, нестандартните и интересни неща!

Д.И. Коя е любимата ти снимка?П.Т.От всяко едно събитие, което снимам, имам любими снимки. За да е по-лесно за мен, ще ви покажа няколко снимки, от сватбата, която снимах скоро!

        

 

 

 

 

 

 

Д.И. Какво би казала в заключение?
П.Т. Пътят на фотографа е път на непрекъснато усъвършенстване, на безкраен низ от проби и грешки. С всеки следващ кадър ще научавате по нещо ново – за камерата си, за светлината, за самите себе си и за изкуство в цялост. Никога не преставайте да учите и никога не пропускайте шанса да научите нещо ново.