Как да изберете професионален сватбен фотограф?

     Блестят очите! Озарени от любов трептят сетивата на всяка бъдеща булка. Ръцете на младоженеца пък са леко свити, скрепени една в друга от адреналин – сватба предстои! Греят, вълнуват се, подготвят се да отпразнуват своята любов. Влагат сърце и душа, за да е изящен сватбеният им ден, така както е изящна любовта им. Един ден, трябва да побере в себе си всичката празничност, красота, пъстрота на тяхната обич. Само един ден, в който те да поберат и отпразнуват избора си и неземно силните си чувства. Греят младоженците! Потръпват от всеки детайл и се стараят, за да е всичко перфектно.

      Като професионален сватбен фотограф - усещам тези вибрации! Всеки път на първа среща с младоженците долавям емоциите им и ми се иска още от първата ни среща да започна да запечатвам миговете им, за да не ги забравят, за да ги има вечно запечатани в снимка. Но още не знам, не знам от какво имат нужда, защото те не са ме избрали – знам, задават си въпроса „Как да избера професионален сватбен фотограф?“. Има много добри професионални фотографи, а за да бъде избран най-точният е важно той да усети точно тази ваша енергия, защото само така ще знае сватбеният фотограф, кога да натиска бутонът на фотоапарата.

Сватбеният фотограф – една от най-важните фигури по време на вашия сватбен ден

     За да направите верния избор предстои да се запознаете с полезни съвет, защото разбирам както потребностите на младоженците, така и спецификите на професионалната сватбена фотография. Въпросът „Как да изберете професионален сватбен фотограф“ се поражда у всеки, който предстои да организира един от най-важните дни в живота си – сватбения. Сватбените снимки са онези запечатани мигове, които строят мост между емоциите от самия ден и всеки един следващ ден, в който някой от семейството ще разгърне сватбения албум. Важно е всяка снимка да е запечатала бляскавите очички и греещото злато от този ден.

     Какво се оказва?

     След половинката ви, сватбеният фотограф е вторият най-важен член на сватбата. Сватбеният фотограф е една от най-ключовите личности при организация на сватбата. Да, изборът е голям, но при този избор не стоят в основа само условията и договорките, а нещо много повече – връзката ви на емоционално ниво със сватбения фотограф. Не забравяйте – този човек ще стои плътно до вас през целия сватбен ден и е необходимо освен да бъде професионалист, да успее да приеме от празничната ви енергия, да почувства събитието като свое и по този начин да успее да улови всяка една усмивка, всеки насълзен от емоция поглед, всяка една прегръдка, всеки цвят, всеки детайл. А в края…да събере всичко в един албум, чиито кадри да носят емоциите от самия ден, вълнението, трепетът.

     Не подценявайте избора на сватбен фотограф. Съветът ми е да не се впускате в преговори с първия фотограф, който ви е препоръчан или който сами сте открили. Не винаги бързият избор е верният избор, защото освен да е професионален сватбен фотограф, то той е необходимо и да бъде добър. В бранша всеки фотограф има свой стил, свой метод на работа, своя енергия. Не винаги тези основни фактори съвпадат с тези на младоженците. Това е и основната причина преди да бъде направен категоричния избор да се уверите, че професионалният сватбен фотограф, на който сте попаднали е най-добрият за вашият специален, празничен ден. Следва въпросът как?! Как двама младоженци биха могли да различат професионалният сватбен фотограф от добрия сватбен фотограф?

Как да изберете добър сватбен фотограф?

     Наред с всички казуси за решаване преди самия сватбен ден, този въпрос ви изпълва с вълнение, дори тревога. Как се избира фотограф, който да е на вашата вълна, който е достоен за вашите очаквания и е достатъчно добър, за да отрази сватбата ви? Знам, сякаш на света няма достатъчно добър професионалист, който да успее да побере безграничната ви любов в снимка. Сякаш никой не е достатъчно умел, за да успее да запечата в спомен сърдечните прегръдки, които ви предстоят или нежните цветя, които са израз на чистата ви любов. Това се случва, защото всички младоженци желаят най-най доброто за своята сватба. Представям ви и няколко стъпки, които ще ви подскажат как да познаете добрият сватбен фотограф. Не забравяйте, възможно е добрият за вас да е този, който ще отговори на стила, изискванията и очакванията ви. Професионални и добри сватбени фотографи има безброй, но добрият е този, който ще премине успешно през следните стъпки

Разгледайте снимки направени от този сватбен фотограф

     ​Само така може да си изградите първоначална представа това ли е, което искате, по подобен начин ли желаете да бъдат уловени миговете ви. Харесва ли ви създадената атмосфера и според вас достатъчно добре ли е запечатана сватбената емоция. Отделете време и разгледайте максимално много сватби, които същият е снимал. Проследете емоцията на младоженците – усеща ли се през снимките? Предвид факта, че вие вече знаете какви ще бъдат ключовите моменти от сватбата ви, преценете има ли изпуснати ключови моменти, допада ли ви обработката, харесва ли ви подхода при фотосесиите. Обърнете внимание на това дали фотографът предпочита фотодокументалистиката, репортажното заснемане на важните моменти или залага на постановката, режисирането и следването на предварително изготвен сценарий, който да следвате. Не забравяйте, че мнението за сватбените фотографи във виртуалния свят са не по-малко важни. Прочетете, разгледайте и се информирайте максимално много преди да пристъпите към среща. https://petyatabakova.com/wedding-selection/

Интересувайте се за предишен опит

​​     Опитът е от изключителна важност, защото един професионален сватбен фотограф знае как да анализира вашите лица и фигури, така че да може да ви запечата в снимки, такива каквито сте в пълния си блясък. Проверете, колко години опит има сватбеният фотограф, колко сватбени тържества има в портфолиото си и на какво държи.https://petyatabakova.com/blog/lichen-arhiv-100-svatbi/

Сватбен фотограф – цени и пакети

     ​Много често цената е определящ фактор. Преди да отделите време за срещата с потенциален сватбен фотограф ви съветвам първо да разгледате изпратена от същия оферта. В случай, че тя е подходяща за бюджета на събитието и сватбеният фотограф отговаря на вашите изисквания, то съвсем спокойно може да преминете към следващи стъпки, които се отнасят до уточняване на детайли. Това е необходимо, за да може ако все пак възникнат различия да има достатъчно време да реагирате, без това да се отразява негативно на пред сватбеното ви настроение.

     Уверете се, че разбирате какво ще получите за предложените от сватбения фотограф цени: целия пакет от услуги ли получавате или само отделни компоненти? Може би ви трябват снимки само от церемонията или пък от целия сватбен ден? Кадрите обработват ли се допълнително (ретуш) или получавате само базова обработка на експонация и цвят? Маркират ли се с воден знак? Пазят ли се файловете и колко дълго? Кой държи правата за разпространение? Колко часа е работното време в съответните пакети, колко допълнително ще ви струва един час извън работното време на сватбения фотограф?

Уточнете какъв фотографски стил предпочитате?

     ​След като сте се срещнали с потенциалния си сватбен фотограф е важно да имате ясно изградена представа какви са вашите очаквания и съвпадат ли с това, което професионалният сватбен фотограф умее. След като самите вие имате яснота какъв фотографски стил бихте желали за вашата сватба, то си отговорете на въпроса – съвпадат ли стиловете ви?

     Първото най-важно нещо при избора на сватбен фотограф е да прецените дали ви допада неговия стил. Ако харесвате снимките от портфолиото в неговия сайт, най-вероятно ще харесате и снимките, които ще получите от своята сватба. Няма как да очаквате от един фотограф с изграден стил да постигне нещо коренно различно от представеното. Все пак изключения са възможни.

     Именно поради тази причина сравнете собствените си очаквания и това, което предлага избраният от вас сватбен фотограф.

      Може да добиете по-ясна представа за възможностите на фотографа в лична среща, когато ще имате възможност да обсъдите всякакви подробности като сценарий на сватбата, часова разбивка на сватбения ден, време и място за фотосесиите и още много въпроси, на които нямате отговор.

 

Организирайте си среща с потенциалния сватбен фотограф.

​​     Следваща стъпка е да се срещнете със сватбения фотограф, който ви е препоръчан, до който сами сте достигнали или който (не)случайно е попаднал в контактния ви списък. Срещата е от изключителна важност, защото чрез нея най-добре може да се усети взаимната енергия, за която ви споменах в началото. Аз самата често усещам младоженците и горя от нетърпение, желание и вдъхновение да заключа с щрак на фотоапарата техните най-мили, свидни и скъпи моменти. Тази енергия се усеща в разговора. Разпитвайте сватбения фотограф, обсъдете с него всичко, което ви вълнува. Какво да попитате ли? Подготвила съм ви кратки насоки и примерни въпроси, които могат чудесно и най-точно да отключат взаимна позитивна енергия.

 

Техника на сватбения фотограф


​​     Никои от сватбените фотографи не обичат въпроси относно техниката. Няма и еднозначен отговор на въпроса кой прави качествените снимки – уменията на фотографа или качествената апаратура. По-скоро и двете. Скъпите професионални тела дават възможност да се снима точно в такива критични ситуации и да се постигат резултати, които са немислими за тела от среден клас. Все пак е добре да се интересувате. Преди да зададете въпрос относно техниката, обаче, е препоръчително да прочетете мнения на вещите в областта, за да може да направите правилен извод.

Има ли резервно оборудване?

​     Всичко се случва по време на сватбения ден, а сватбеният фотограф е важно да бъде подготвен за всякакви екстремни ситуации. Именно поради тази причина преди да сте се спрели на сватбен фотограф е добре да попитате и за резервно оборудване. Това може да е ключов фактор при финалния избор на сватбен фотограф.

Какъв е срокът за получаване на готов продукт?

​​     Силно се надявам, че спазвайки всички или поне част от стъпките по-горе ще сте напълно спокойни, че сте направили правилния избор на добър сватбен фотограф. Не пропускайте да бъдете толерантни и помнете, че добрият сватбен фотограф ще усети вашата енергия и всичко ще протече безупречно, а вие ще имате най-приказните снимки от вашето сватбено тържество!

     ​​Много често неразбориите между сватбения фотограф и младоженците се дължи на не добре уговорени срокове за получаване на сватбените снимки. Младоженците са нетърпеливи, а сватбеният фотограф има твърде много по суровия материал от снимките. Хубаво е в началото да посочите приблизителен срок, за да може да има синхрон между очакванията на младоженците и възможностите на сватбения фотограф.

Аз ви очаквам, в случай че имате още редица въпроси или просто искате аз да премина с вас по изброените по-горе стъпки.

П.С. Накрая не забравяте, какъвто и да е изборът ви, най-важното е да се чувствате комфортно пред фотообектива на сватбения ден, за това следвайте интуицията си.