Сватбените покани - визитна картичка на сватбата

Сватбеният ден е мечтан момент за много двойки, особено за нежната половина от тях.

Всеки човек, срещнал своята мечтана любов се вълнува за този ден и бленува той да е перфектен и вълнуващ за всички присъстващи. А колкото по-голямо е предсватбеното вълнение, толкова по-трудно се избира всеки един детайл, който със сигурност би допринесъл за незабравимо сватбено тържество. 

 

Освен изборът на сватбен фотограф при организиране на сватбения ден всяка двойка е необходимо да премине през редица избори. Един от тях е именно подборът и структурата на сватбените покани, които са първото нещо, което избраните от младоженците гости ще видят по пътя на сватбеното събитие. В този случай сватбените покани се превръщат във визитната картичка на сватбата. Това не бива да бъде повод за притеснение – напротив! Изграждайки визия, мисия и цел на сватбените си покани младоженците поставят неволно добри основи и ясен фокус по следващите стъпки в организационния процес. Сватбените покани са важен елемент, чието значение не бива да бъде подценявано. Освен, че информират гостите за предстоящото щастливо събитие и създават очакване за нещо хубаво, те съхраняват и спомена за него. Много е важно, че получателите на сватбената покана често я запазят и нареждат сред най-ценните си спомени в дома. Често близките запазват получената сватбена покана и я окачват на почетно място в дома си за спомен, така че е хубаво да са добре оформени и да носят подходящото послание. Така те запазват емоциите от сватбения ден и удължават преживяването.

 

Изборът на подходящи сватбени покани може да бъде лесен процес

Всичко е много лесно ако младоженците си зададат въпроса: „Какво изразява най-точно характера на нашата любов?“ За да бъде открит отговор на този въпрос, съветът ми е да бъде изготвен списък с кратки отговори на този въпрос и да се оформят сватбените покани според допирните точки на всеки отговор. По този начин ще се откроят най-характерните черти на бъдещата семейна двойка и ще изразяват очакванията от сватбения ден, а много вероятно и за бъдещия семеен живот. Кратък пример: в случай че младоженците са по-консервативни и сериозни и искат сватбата им да бъде тържествен момент, сватбените покани със сигурност ще бъдат по-официални, с изчистен шрифт и семпла хартия, без излишни декорации и стихоплетства. Обратното – ако младоженците са хора на спонтанността, забавлението и шегите и искат сватбата им да бъде безкраен купон, поканите им ще бъдат оригинални, щури и цветни. По-романтичните натури, които мечтаят за този ден в бяла приказка, съвсем естествено ще се насочат към нещо по-захаросано и кичозно. Това не е просто статистика, а е нещо напълно естествено. Детайлите са повече от важни и постигат правилния ефект само когато отразяват вътрешното ни аз.

Разбира се, възможно е и сватбените покани да са по-нестандартни

Например, оформени като билети за филма „Моята голяма гръцка сватба“ или просто с липсващи задължителни захаросани елементи като релефни младоженци, розови сърчица и сватбени пръстени. Добре е да се помисли и за това как гостите ще възприемат вида им, все пак са насочени към тях. Но – важно, това е втората стъпка. Винаги е трудно да се намери баланс, защото групата от гостите обикновено е разнородна, а и не бива да се пренебрегват вкусовете и желанията на младоженците, заради хипотетични страхове на свекървата – „какво ще си помислят хората“. Колкото по-рано приемете факта, че не може да се угоди на всички, толкова по-леко и приятно ще е организирането на всеки детайл от сватбения ден. 

Все пак, строги правила за изработването на сватбени покани няма. Основното и най-важно е да са по вкус на младоженците и текстът да съдържа всичко най-информативно, за да знаят гостите основните стъпки от сватбения ден. Ако не разполагате с нужното време или не държите толкова на оригиналността на всеки детайл, винаги може да разчитате на готови шаблони. В случая, в който вие сте креативни и не можете да минете метър или пък няма да понесете мисълта, че някой друг на света има сватбена покана като вашата – създайте собствен и неповторим шаблон. 

 

Каквото и да решите, бъдете себе си и гледайте сватбените покани да приличат на вас, или поне на по-добрата ви половина.

И най-важното – докато избирате и изработвате поканите, старайте се да се забавлявате. За да бъде хубав споменът, процесът на  подготовка за празника трябва да е не по-малко приятен от самата сватба.