Сватбени съвети от Петя Табакова

 • 27.01.2017

Бъдещи младоженци, тази статия е насочена изцяло към вас. Надявам се написаното от мен да ви бъде полезно. Започвам по същество

Месеци преди сватбата…

След като сте си казали „Да“, идва следващата стъпка, а именно организирането на „най-важния“ ден- вашата сватба! За да успеете да напишете своята приказка е необходимо от рано да започнете с приготовленията. А именно:

 1. Изберете дата за сватбата, запазете фотографвидео оператор, водещDJ и сватбена агенция. Срещнете се с всеки от тях, споделете идеите си, изслушайте съветите им и си запишете телефоните им. Преди сватбата говорете с тях, относно детайлите, за да не се налага да го правите по време на празненството.

съвети

 1. Запазете часове за граждански и църковен брак. Тук може да се посъветвате с фотографа или видео оператора. Това са хората,които присъстват на над 30 сватби годишно и могат да ви изготвят график на сватбата по часове.
 1. Направете ориентировъчен списък с гостите, които искате да поканите;
 1. Изберете ресторант, спрямо броя на гостите. При очакван брой на поканени гости 100 следва избраният ресторант да има капацитет минимум 100 места, но не повече от 130-140 места… иначе би изглеждал празен. Ако се спрете на вариант за сватбено тържество на открито е добре да попитате дали при лошо време ще може да преместите сватбеното тържество в затворената зала. Обърнете внимание и на фактора слънце. Ако мястото е прекалено слънчево в часовия пояс на тържеството, то също може да създаде дискомфорт.
 1. Изберете покани за сватбения ден- Много е удобно за всички гости, особено за тези, който са отдалеко, поканата да е под формата на график- кога, къде и какво ще се случва.

Денят преди сватбения ден…

 1. Пригответе документите за обредната зала и тези за църквата и ги дайте на отговорник за съхранение;
 1. Пригответе всичко необходимо (чаши, халки, шампански, бокал, питка и др.) на две места- едните неща за обредната зала, а другите за църквата;
 1. Пригответе ниски обувки за булката, тъй като често булченските обувки причиняват дискомфорт, а танците ще са цяла вечер. За младоженеца- втора риза, тъй като е лято, топло е и … цяла вечер ще има танци.

 

В сватбения ден…

 1. Наспете се– Вълнението от предстоящата сватба е наистина голямо. Нощта преди сватбата в главата ви сигурно ще се въртят всякакви мисли за предстоящия ден. Легнете си в нормално време.Наспете се! Очаква ви дълъг и много емоционален ден – трябва да сте свежи.
 1. Закусете добре– От цялото внимание, танци и снимки не остава много време за храна, а енергия ще ви е нужна. Така че, закусете!
 1. Дайте си време за обличане- Не искате допълнителен стрес в бързане. Затова е хубаво да си предвидите достатъчно време между направата на грима и прическата и обличането на сватбената рокля. Така ще можете да се отпуснете малко и да се насладите на момента със семейството и приятелите.
 1. Дайте време на фотографа и видео оператора да заснемат подготовката на булката, да направят кадри с най-близките роднини.
 1. Изберете човек, по един в булката и младоженеца да закичват гостите с бутониери.
 1. Крадене на булката– Това е една много забавна българска традиция, свързана с изкачване по стълби, разбити врати, тесни коридори и събирането на много хора в малък апартамент. Като към това добавим, че краденето се случва по обяд- всички са вир вода. За да избегнете този момент помолете част от гостите да останат отвън и пуснете климатици в апартамента.
 1. Получаване на поздравления и подаръци по масите- Това е моментът, в който младоженците минават по масите при всеки гост поотделно, да вдигнат чаши за наздравица, близките и приятелите им да отправят пожеланията си към тях и да подарят подаръците си. Обикновено това се случва, когато купонът е в разгара си- музиката се намалява и в следващия час всеки си стои на мястото и чака своя ред. Това отнема твърде много време (за което се плаща на ресторант, DJ, фотограф и видео оператор) и градуса на настроението пада. Всъщност тази част от сватбеното тържество може да протече малко по-различно, за да бъде  по-комфортно за всички. Моите предложения за следните:

         – welcome drink – Гостите все още се събират, взимат си по чаша шампанско в ръка, минават   и подаряват подаръците си на младото семейство;

       -на входа на ресторанта- младото семейство посреща гостите, получава поздравления и подаръци от тях, след което всеки заема своето място в ресторанта и се забавляват цяла вечер.

По този начин се отделя нужното внимание и се проявява уважение към всеки гост, без да се прави „голямата“ пауза по време на купона.

След сватбения ден…

Починете си добре, отидете на меден месец, а след като се върнете благодарете на хората, които ви помогнаха вашата приказка да стане реалност!

 

На края искам да ви кажа, че в сватбите няма нищо задължително, независимо какво ви говорят водещият, управителят на ресторанта, родителите и т.н Организирайте я така, че да се чувствате комфортно и не се натоварвайте с традиции, които нямат стойност за вас.