Сватбени съвети от Петя Табакова         

        Бъдещи младоженци, тази статия е насочена изцяло към вас. Към настоящия момент съм присъствала на около 150 сватбени тържества и се надявам се написаното от мен да ви бъде полезно. Убедена съм,че имам още неща да ви казвам, но...нека оставим и теми за разговор на срещата ни :) Тази снимка е от сватба номер 100, на която младоженците ме изненадаха със страхотен подарък, който ще пазя и помня винаги.

 

Месеци преди сватбата…

       След като сте си казали „Да“, идва следващата стъпка, а именно организирането на „най-важния“ ден- вашата сватба! За да успеете да напишете своята приказка е необходимо от рано да започнете с приготовленията. А именно:

      1. Изберете дата за сватбата, запазете фотограф, видео оператор, водещ, DJ и сватбена агенция. Срещнете се с всеки от тях, споделете идеите си, изслушайте съветите им и си запишете телефоните им. Преди сватбата говорете с тях, относно детайлите, за да не се налага да го правите по време на празненството. Доста често се налага датата да е съобразена с това, дали  ресторантът е свободен. Колкото и да ви е странно често се случва младоженците да се съобразяват и със свободна дата на някой от екипа, с който искат да работят и държат да е точно той.

     2. Изберете ресторант, спрямо броя на гостите.Направете ориентировъчен списък с гостите, които искате да поканите. При очакван брой на поканени гости 100 следва избраният ресторант да има капацитет минимум 100 места, но не повече от 130-140 места… иначе би изглеждал празен. Ако се спрете на вариант за сватбено тържество на открито е добре да попитате дали при лошо време ще може да преместите сватбеното тържество в затворената зала. Обърнете внимание и на фактора слънце. Ако мястото е прекалено слънчево в часовия пояс на тържеството, то също може да създаде дискомфорт.

     3. Запазете часове за граждански и църковен брак. Тук може да се посъветвате с фотографа или видео оператора. Това са хората,които присъстват на над 30 сватби годишно и могат да ви изготвят график на сватбата по часове. Аз винаги изготвям примерен график на сватбения ден, който сугласувам с младоженците и ако се наложи променяме или запазваме така.

     4. Изберете покани за сватбения ден- Много е удобно за всички гости, особено за тези, който са отдалеко, поканата да е под формата на график- кога, къде и какво ще се случва.

     5. Ако имате някакви притеснения от това,че изпитвате  дисконфорт пред обектива, може спокойно да си направите предсватбена фотосесия с фотографа, който искате да ангажитате за сватбения ден.

Денят преди сватбения ден…

      1. Пригответе документите за обредната зала и тези за църквата и ги дайте на отговорник за съхранение;

     2. Пригответе всичко необходимо (чаши, халки, шампански, бокал, питка и др.) в два кашона- надписани- едните неща за обредната зала, а другите за църквата. По този начин не се загубват част от нещата и не настъпва хаос;

      3. Пригответе ниски обувки за булката, тъй като често булченските обувки причиняват дискомфорт, а танците ще са цяла вечер. За младоженеца- втора риза, тъй като е лято, топло е и … цяла вечер ще има танци.

В сватбения ден…

     1. Наспете се- Вълнението от предстоящата сватба е наистина голямо. Нощта преди сватбата в главата ви сигурно ще се въртят всякакви мисли за предстоящия ден. Легнете си в нормално време.Наспете се! Очаква ви дълъг и много емоционален ден – трябва да сте свежи.

     2. Закусете добре- От цялото внимание, танци и снимки не остава много време за храна, а енергия ще ви е нужна. Така че, закусете!

    3. Дайте си време за обличане- Не искате допълнителен стрес в бързане. Затова е хубаво да си предвидите достатъчно време между направата на грима и прическата и обличането на сватбената рокля. Така ще можете да се отпуснете малко и да се насладите на момента със семейството и приятелите.

     4. Дайте време на фотографа и видео оператора да заснемат подготовката на булката, да направят кадри с най-близките роднини.

     5. Изберете човек, по един в булката и младоженеца, да закичват гостите с бутониери.

    6. Крадене на булката- Това е една много забавна българска традиция, свързана с изкачване по стълби, разбити врати, тесни коридори и събирането на много хора в малък апартамент. Като към това добавим, че краденето се случва по обяд- всички са вир вода. За да избегнете този момент помолете част от гостите да останат отвън и пуснете климатици в апартамента.

    7. Получаване на поздравления и подаръци по масите- Това е моментът, в който младоженците минават по масите при всеки гост поотделно, да вдигнат чаши за наздравица, близките и приятелите им да отправят пожеланията си към тях и да подарят подаръците си. Обикновено това се случва, когато купонът е в разгара си- музиката се намалява и в следващия час всеки си стои на мястото и чака своя ред. Това отнема твърде много време (за което се плаща на ресторант, DJ, фотограф и видео оператор) и градуса на настроението пада. Всъщност тази част от сватбеното тържество може да протече малко по-различно, за да бъде  по-комфортно за всички. Моите предложения за следните:

        - welcome drink - Гостите все още се събират, взимат си по чаша шампанско в ръка, минават   и подаряват подаръците си на младото семейство;

       - на входа на ресторанта- Младото семейство посреща гостите, получава поздравления и подаръци от тях, след което всеки заема своето място в ресторанта и се забавляват цяла вечер.

По този начин се отделя нужното внимание и се проявява уважение към всеки гост, без да се прави „голямата“ пауза по време на купона.

След сватбения ден…

     1. Искате снимки,който да са различни от тези на приятелите ви. Тогава заложете на по-къса фотосесия в сватбения ден и направете една следсватбена фотосесия на мечтано от вас място.

     2. Починете си добре, отидете на меден месец, а след като се върнете благодарете на хората, които ви помогнаха вашата приказка да стане реалност!

 

      П.С. На края искам да ви кажа, че в сватбите няма нищо задължително, независимо какво ви говорят водещият, управителят на ресторанта, родителите и т.н Организирайте я така, че да се чувствате комфортно и не се натоварвайте с традиции, които нямат стойност за вас.